Vogelspotten voor het goede doel
Op 11 mei nam LKQ collega Niels Jansen samen met 3 vrienden deel aan de ‘Texel Big Day’ tijdens het Waddenvogelfestival. Deelnemende teams proberen hier binnen 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten op het eiland te vinden. De ‘Texel Big Day’ draait echter niet enkel rond vogelspotten, nog belangrijker is het goede doel waarvoor deelnemende teams zich inzetten. Ze zamelen namelijk geld in voor de bescherming van de Texelse natuur, met een speciale focus op vogels die langs de kust van Texel leven. Het geld wordt gebruikt om hun leef- en broedgebied te verbeteren, onderzoeksapparatuur zoals GPS-zenders te financieren, en zo meer inzicht te krijgen in hun gedrag.
Een record opbrengst voor de natuur
De opbrengst van Niels’ Team Goudplezier was een record. In 2023 deed hij ook al mee, maar dit jaar is de opbrengst flink overtroffen. In totaal heeft hij samen met zijn vrienden 4.290 euro ingezameld inclusief een donatie van 1.000 euro vanuit de LKQ Benelux-France Foundation. De totale opbrengstwas overigens ook een record met een bedrag van 23.740 euro. Al met al een groot succes en ook de organisatie is heel blij met de uitkomst.
Tijdens het evenement deden dit jaar 16 teams mee. De 24 uurs wedstrijd was een prachtig avontuur met pieken en de dalen. Van te voren hadden Niels en zijn vrienden een route uitgestippeld om per dag deel zoveel mogelijk soorten te pakken, maar de realiteit leert dat niet altijd alles volgens plan verloopt. De kerkuil en ransuil hadden ze binnen een uur na het vertrek om 0.00 uur maar de moerasvogels lieten zich helemaal niet horen door de harde wind. Ook de nachtzwaluw en houtsnip lieten niet van zich horen in en bij het bos. Tegen de ochtend was er echter meer geluk en had het team bij schemering nog wel wat moeras zangvogels, zowel de houtsnip als de nachtzwaluw gespot.
Hoogtepunten voor Team Goudplezier: het zien van de kerkuil en nachtzwaluw in de nacht, een jagende steppekiekendief, de kuifkoekoek (die normaal niet in Nederland zit) en de morinel plevieren in broedkleed. Uiteindelijk is het team tot 126 soorten gekomen. Niet genoeg voor de winst want daar waren 149 soorten voor nodig, maar desalniettemin een bevredigend resultaat.